Wawa de WondervogelCao Wenxuan

  Vertaald uit het Chinees door Annelous Stiggelbout
  Leonon Kinderboeken, 2019

  Wawa is een vreemdsoortige vogel die op een dag is neergestreken in Spreeuwenstad en niet meer is weggegaan. In De zwarte kat maakt Wawa een nieuw vriendje: een verweesd klein sijsje. Tragiek slaat toe als het sijsje te grazen wordt genomen door de zwarte kat uit de titel, en Wawa besluit tot wraak. Hij maakt het de kat op allerlei manieren flink lastig tot die niet meer weet waar ze het zoeken moet.

  In Waar is de baby? is Wawa getuige van kinderroof: een snode vreemdeling steelt een baby uit een kinderwagen als er even niemand oplet. Wawa houdt alles scherp in de gaten. Hij weet de ontvoerder op te sluiten en slaagt er uiteindelijk ook in de dorpelingen duidelijk te maken wat er gebeurd is en hen naar de baby toe te leiden.

  Kinderboekenschrijver Cao Wenxuan heeft in eigen land al vele prijzen gewonnen en kreeg in 2016 de Hans Christian Andersen-prijs voor Brons en Zonnebloem, een verhaal over de vriendschap tussen een arme plattelandsjongen en een meisje uit de stad dat tijdens de Culturele Revolutie naar zijn dorp wordt gestuurd. De boeken in de serie Wawa de Wondervogel zijn wat lichter van toon en geschreven voor iets jongere kinderen (vanaf een jaar of zes).

  0
  Omslag van Berichten uit de Sahara van Sanmao. Tamelijk gestileerde afbeeling van woestijnduinen en dromedarissen.